regler for træfældning Viden om træer

Bliv klogere på reglerne for fældning af træer

Der er ikke noget unaturligt i at føle sig en smule overrumplet af træfældning. Det er en disciplin, der kræver ekspertise, detaljenærhed og det rette værktøj, så hvis du overvejer selv at påtage dig opgaven at fælde et træ i din have, skal du huske din sunde fornuft og udtænke en plan. Medmindre andet er skrevet i din lokalplan eller eventuelle bevaringsbestemmelser, er der ikke noget lovmæssigt i vejen for, at du selv går i gang med fældning af træer på din grund. Der er dog regler for, at du ikke må skade hverken en fælles hæk eller hegn eller andet hos naboen i forbindelse med fældning. I dette indlæg får du råd til, hvordan du bedst går til opgaven at fælde træer.

Gør-det-selv: Fældning af træer

Du må som nævnt gerne selv stå for fældning af træer på din grund, men du må ikke begå den fejl at tro, at det er en nem opgave. Det vigtigste er derfor også, at du har gjort dit forarbejde og naturligvis, at sikkerheden er helt i orden, inden du fælder. Dertil er det også vigtigt at gøre op med sig selv, om man egentlig bør stå for fældning af sit træ, bare fordi man kan. Tag derfor et godt kig på det træ, som du ønsker at fælde og kig en ekstra gang på omgivelserne. Kan du opretholde det sikkerhedsniveau, der er nødvendigt? Har du en forsikring, der dækker, hvis træet forvolder skade på dit eller naboens hus? Det er vigtige ting at spørge sig selv om. Her får du vores bedste råd til, hvis du vælger selv at stå for fældning af dit træ. Vi anbefaler ikke, at du som privatperson giver dig i kast med dette, hvis der er tale om et stort træ, der skal topkappes.

  • Sikkerhedsudstyr: Husk sikkerhedshjelm, sikkerhedssko, høreværn, et godt reb, en motorsav og også gerne én hjælper eller to. Det er også en god idé helt at holde sig fra træfældning i blæsevejr, men det giver næsten sig selv.
  • Planlægning: Tag et kig på dit træ og forsøg at vurdere højden. Det er vigtigt for faldretningen. Derudover bør du kigge på, om træer er råddent eller ramt af sygdom, og hvis det er, bør du ikke selv stå for fældningen. Det er meget risikabelt at arbejde med rådne træer. Hvis ikke, så sæt et reb om træet så højt som muligt, så hjælperne nemmere kan styre faldretningen fra jorden. Sørg for at rydde området omkring træfældningen og vær sikker på, at der er nemme flugtveje, hvis det skulle gå galt.
  • Træfældning: Når du har placeret dit reb, skal du lave et ”forhug” nederst ved stammen, der styrer, hvilken vej træet falder. Herefter bevæger du dig om på modsatte side for at lave ”fældsnittet”. Det skal være et vandret snit, der sidder lidt højere end dit forhug. Hvis der er tale om et mindre træ, skulle dette gerne kunne gøre det, så længe hjælperen eller hjælperne trækker imens.

Ved større træer kan du få brug for jernkiler for at fælde træet, men her må vi anbefale, at du i stedet tager kontakt til en professionel, der er erfaren og forsikret.

1 COMMENT
  • tadalafil tablets 20 mg dosage

    tadalafil tablets 20 mg dosage

    tadalafil tablets 20 mg dosage

Comments are closed.